cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

SD Card no file system error.

demir
Senior II

Hi,

I would like to make an application to access micro sd card via SPI from STM32F407VG-DISC1 board. I have configured the pins as seen in table below.

Main file is also attached. 

However, when I run the application I get FR_NO_FILESYSTEM error. My card is formatted as FAT32. It is class4 2GB micro SD card. 

When I remove the SD card then I received another error that is FR_NOT_READY. So, this got me thinking that, I have made proper connections, but there is problem with the code.

Could you please point me to the right direction ?

 

STM32F407VG-DISC1HW125 SD CARD MODULE
PC2 MISO PIN
PC3MOSI PIN
PB10 SCK PIN
PB12 GPIO_OUTPUT
GNDGND
5VVCC



 

1 ACCEPTED SOLUTION

Accepted Solutions

Hi @Andrew Neil 

I came to know that SD Card needs some to settle. So, the only I have done is that, I added some delay before mountin the SD card as below. Hope it helps.

demir_0-1708351527727.png

 

 

View solution in original post

10 REPLIES 10
AScha.3
Chief

Hi,

Just a question: F407 has SDIO for sd-card access -- why you dont use it ?

 

AScha3_0-1708084970675.png

+

Keep wires to sd-card short , < 50mm is ok; long wires will make problems....

If you feel a post has answered your question, please click "Accept as Solution".

Thanks Ascha.3.

This is the task actually.

Andrew Neil
Evangelist III

@demir wrote:

When I remove the SD card then I received another error that is FR_NOT_READY. So, this got me thinking that, I have made proper connections,


Not necessarily.

The card present/not-present might just be detected on a switch ...

Have you tried tracing back to where the error is actually raised?

 


@demir wrote:

HW125 SD CARD MODULE


Do you mean one of these?

AndrewNeil_0-1708086235076.png

Do you have a link to its datasheet?


 

Thanks Andrew.

Yes, I use one of those. I searched but cant find the datasheet.

I ve debugged the code, please see the attachment. This is where code returns no file system.

If you can't find a datasheet, how can you be sure you have the correct connections?

😳

 


@demir wrote:

This is where code returns no file system.


So step into find_volume() to find what causes it to return that error

AndrewNeil_0-1708090561676.png

 

@demir you've marked this as the solution.

For the benefit of future readers having the same problem who may find this, please describe what was the underlying problem, and how you solved it.

Hi @Andrew Neil 

I came to know that SD Card needs some to settle. So, the only I have done is that, I added some delay before mountin the SD card as below. Hope it helps.

demir_0-1708351527727.png

 

 

Thanks.

It would be better to mark that post as The Solution.

demir
Senior II

Cant mark it as the solution, there is no option to select.