Welcome, @HABHAB, to the community!
The data sheet of the STP16CPC26 specifies an absolute maximum rating of 20V for the output voltage, because the output transistors are guaranteed to withstand this voltage. If this voltage is exceeded at the output, the LED driver can be destroyed.
For LED drivers, however, two states have to be considered:
- Switch-on state, LED driven with constant current
- Switch-off state, LED current = zero
It is precisely in this switch-off state that the full operating voltage occurs at the LED output, so that you must not operate the LEDs at the STP16CPC26 with 24V. Please do not use a higher LED supply voltage than 20V to avoid destroying the driver.
To determine the LED supply voltage, it is helpful to take a look at AN3981, section 5, where this point is dealt with in detail.
If your LEDs have (e.g. by tolerance) a forward voltage of 3.2V instead of 3.0V and you connect 6 of them in series, the total voltage will be 19.2V. The difference to 20V is too close to ensure a safe operation at 90mA together with the drop voltage (see data sheet, section 9.3).
Does it answer your question?
Regards
/Peter
In order to give better visibility on the answered topics, please click on Accept as Solution on the reply which solved your issue or answered your question.