AnsweredAssumed Answered

F4Discovery using UART1

Question asked by padbury.chris on Mar 26, 2012
Latest reply on May 1, 2012 by Clive One

Hi, I not having much success with using the UART (USART1) on my F4Discovery board (STM32F407). I am pretty new to STM32 and Keil (the IDE I am using). Here's my code:

#include "stm32f4_discovery.h"
#include "stm32f4xx_usart.h"
#include "stm32f4xx.h"

void usartSetup(void);
void USART_PutChar(uint8_t ch);

int main (void) {
    usartSetup();

    USART_PutChar(0);   //I realise this won't send a 0
    USART_PutChar(8);   //I realise this won't send an 8
    USART_PutChar(255);   //I realise this won't send a 255

    while (1) {
        //loop forever
    }
}

void usartSetup (void) {
    USART_InitTypeDef USART_InitStructure;
    //USART_StructInit(&USART_InitStructure);
    USART_InitStructure.USART_BaudRate = 9600;
    USART_InitStructure.USART_WordLength = USART_WordLength_8b;
    USART_InitStructure.USART_StopBits = USART_StopBits_1;
    USART_InitStructure.USART_Parity = USART_Parity_No;
    USART_InitStructure.USART_HardwareFlowControl =  USART_HardwareFlowControl_None;
    USART_InitStructure.USART_Mode = USART_Mode_Rx | USART_Mode_Tx;
    USART_Init(USART1, &USART_InitStructure);
    USART_Cmd(USART1, ENABLE);
}

void USART_PutChar(uint8_t ch) {
    USART_SendData(USART1, (uint16_t) 0x49);
    while(USART_GetFlagStatus(USART1, USART_FLAG_TXE) == RESET);
    USART_SendData(USART1, (uint16_t) 0x49);
}

 I'd be very grateful if someone could help. It never sends the 0x49 out of the UART1 TX (have checked pin PA9 and PB6) and then gets endlessly stuck on the while(USART_GetFlagStatus...). I am observing using the Keil debugger and see it get stuck in the while. I also have a scope probe on the TX pin and never see anything.

I am including the stm32f4xx_usart.c driver into the project.

Thanks!

Outcomes