AnsweredAssumed Answered

stm32f4 discovery lis3dsh communication

Question asked by porkhun.artem on Nov 9, 2014
Latest reply on Feb 23, 2018 by AvaTar
Hi!

I have stm32f4 discovery board MB997C.
I`m trying to communicate with LIS3DSH accelerometer. I have a problem - MISO line (port PA6) is always high.
I`m just trying to get the value of WHO_AM_I register and as response I always get 0xFF. Here is my configuration code:
                                   
             

#define CS_HIGH GPIO_SetBits(GPIOE, GPIO_Pin_3)
            #define CS_LOW  GPIO_ResetBits(GPIOE, GPIO_Pin_3)

           

GPIO_InitTypeDef GPIOA_InitStructure;
            GPIO_InitTypeDef GPIOE_InitStructure;
            NVIC_InitTypeDef NVIC_InitStructure;
            SPI_InitTypeDef  SPI_InitStructure;

           

uint8_t receivedByte;
            unsigned int TransactionFlag = 0x0000;
            unsigned int TransmitCounter = 0x0000;

           

void main(void)
            {
              RCC_AHB1PeriphClockCmd(RCC_AHB1Periph_GPIOA, ENABLE);
              RCC_AHB1PeriphClockCmd(RCC_AHB1Periph_GPIOE, ENABLE);
              RCC_APB2PeriphClockCmd(RCC_APB2Periph_SPI1, ENABLE);
             
             
              GPIOA_InitStructure.GPIO_Pin = GPIO_Pin_5 | GPIO_Pin_6 | GPIO_Pin_7;
              GPIOA_InitStructure.GPIO_Mode = GPIO_Mode_AF;
              GPIOA_InitStructure.GPIO_Speed = GPIO_Speed_50MHz;
              GPIOA_InitStructure.GPIO_OType = GPIO_OType_PP;
              GPIOA_InitStructure.GPIO_PuPd  = GPIO_PuPd_NOPULL;
             
              GPIO_Init(GPIOA, &GPIOA_InitStructure);
             
             
              GPIO_PinAFConfig(GPIOA,GPIO_PinSource5,GPIO_AF_SPI1);
              GPIO_PinAFConfig(GPIOA,GPIO_PinSource6,GPIO_AF_SPI1);
              GPIO_PinAFConfig(GPIOA,GPIO_PinSource7,GPIO_AF_SPI1);
             
              GPIOE_InitStructure.GPIO_Pin = GPIO_Pin_3;
              GPIOE_InitStructure.GPIO_Mode = GPIO_Mode_OUT;
              GPIOE_InitStructure.GPIO_Speed = GPIO_Speed_50MHz;
              GPIOE_InitStructure.GPIO_OType = GPIO_OType_PP;
              GPIOE_InitStructure.GPIO_PuPd  = GPIO_PuPd_UP;
              GPIO_Init(GPIOE, &GPIOE_InitStructure);
             
              CS_HIGH;
             
              SPI_InitStructure.SPI_Direction = SPI_Direction_2Lines_FullDuplex;
              SPI_InitStructure.SPI_DataSize = SPI_DataSize_8b;
              SPI_InitStructure.SPI_CPOL = SPI_CPOL_High;
              SPI_InitStructure.SPI_CPHA = SPI_CPHA_2Edge;
              SPI_InitStructure.SPI_NSS = SPI_NSS_Soft | SPI_NSSInternalSoft_Set;
              SPI_InitStructure.SPI_BaudRatePrescaler = SPI_BaudRatePrescaler_64;
              SPI_InitStructure.SPI_FirstBit = SPI_FirstBit_MSB;
              SPI_InitStructure.SPI_CRCPolynomial = 7;
              SPI_InitStructure.SPI_Mode = SPI_Mode_Master;
              SPI_Init(SPI1, &SPI_InitStructure);
             
              NVIC_PriorityGroupConfig(NVIC_PriorityGroup_2);
              NVIC_InitStructure.NVIC_IRQChannel = SPI1_IRQn;
              NVIC_InitStructure.NVIC_IRQChannelPreemptionPriority = 1;
              NVIC_InitStructure.NVIC_IRQChannelSubPriority = 0;
              NVIC_InitStructure.NVIC_IRQChannelCmd = ENABLE;
              NVIC_Init(&NVIC_InitStructure);
             
              SPI_Cmd(SPI1, ENABLE);
            //  SPI_I2S_ITConfig(SPI1, SPI_I2S_IT_RXNE, ENABLE);
            //  SPI_I2S_ITConfig(SPI1, SPI_I2S_IT_TXE, ENABLE);
             
              while(1)
              {
                  unsigned long i;

           

      CS_LOW;
                  for(i = 0; i < 10; i++);
                 
                  SPI_I2S_SendData(SPI1, 0x8F);
                  //Wait for transmission to complete
                  while (!SPI_I2S_GetFlagStatus(SPI1, SPI_I2S_FLAG_TXE));
                  //Wait for received data to complete
                  while (!SPI_I2S_GetFlagStatus(SPI1, SPI_I2S_FLAG_RXNE));
                  //Wait for SPI to be ready
            //      while (SPI_I2S_GetFlagStatus(SPI1, SPI_I2S_FLAG_BSY));
                 
                  receivedByte = SPI_I2S_ReceiveData(SPI1);
                 
                  SPI_I2S_SendData(SPI1, 0x00);
                  //Wait for transmission to complete
                  while (!SPI_I2S_GetFlagStatus(SPI1, SPI_I2S_FLAG_TXE));
                  //Wait for received data to complete
                  while (!SPI_I2S_GetFlagStatus(SPI1, SPI_I2S_FLAG_RXNE));
                 
                  receivedByte = SPI_I2S_ReceiveData(SPI1);
                 
                  //Wait for transmission to complete
            //      while (!SPI_I2S_GetFlagStatus(SPI1, SPI_I2S_FLAG_TXE));
                  //Wait for SPI to be ready
            //      while (SPI_I2S_GetFlagStatus(SPI1, SPI_I2S_FLAG_BSY));
                 
                  for(i = 0; i < 10; i++);
                  CS_HIGH;

           

      for(i = 0; i < 100; i++);
              }
            }

           

Help me please, what am i doing wrong?

Outcomes